Publicerat 24 februari, 2012

Masstrandningar i hyresnämnden

Efter ett totalt sammanbrott i förhandlingarna väntar 110 ?000 lägenheter i Stockholm på ny hyra. På hyresnämnden varnar man för att det kan ta lång tid innan beslut finns, och att resurser saknas.

Förhandlingarna mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen om ett ramavtal brakade samman i början av februari. Nu pågår lokala förhandlingar men mycket tyder på att det blir masstrandningar hos hyresnämnden.

[ Annons ]

– Jag ser inte att våra medlemmar når en överenskommelse inom snar tid. Parterna står fortfarande långt från varandra, säger Christer Jansson, vd Fastighetsägarna Stockholm i skrivandes stund.

Einar Mattson AB har redan strandat förhandlingar för 700 lägenheter på Södermalm och fler väntar.
– Vi kunde inte gå vidare eftersom vi inte fick några riktiga motbud från Hyresgästföreningen, säger Bengt Olsson, förvaltningschef på Einar Mattsson.

Budet de fick låg i närheten av överenskommelsen som Svenska Bostäder gjort med hyresgästerna. Nivåer från 1,15 upp till 3,45 procent.
– Den överenskommelsen är allt för dålig. Den täcker inte den allmänna kostnadsutvecklingen och den tar definitivt inte hänsyn till stora renoveringsbehov. Även fastigheter i ytterstaden ska bära sina kostnader, menar Bengt Olsson.

Är det värt att driva i en rättslig process?
– Jo, det anser vi. Det är så pass viktigt att visa att den nya lagstiftningen ännu inte fungerar, säger Bengt Olsson.

Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker att Fastighetsägarna lämnade förhandlingsbordet allt för snabbt.
– Men det behöver inte vara en nackdel. Nu får vi en möjlighet att ännu skarpare granska varje enskild fastighetsägare, och kanske nå bättre resultat i realförhandlingar med dem.

På hyresnämnden har man just nu ingen beredskap för masstrandningar.
– Vi får inte ökade resurser för att det kommer många ärenden, säger Ann-Britt Norevik, chef för hyresnämnden i Stockholm.

Hyresnämnden kan omöjligen bedöma varje fastighet så parterna får använda sig av pilotfall där det avgörande blir vilka jämförelseobjekt man kan hitta.

– Ska man gå den  juridiska vägen för att få upp hyrorna så kommer det ta sin lilla tid innan beslut finns. Det blir ärenden som kommer gå upp till hovrätten och jag har svårt att tänka mig att det skulle vara genomförbart på ett eller två år, säger Ann-Britt Norevik.

Hon påpekar att hyresnämndens framtid även är en organisation under utredning
–?Vi vet inte vad som ska hända. Våra ärenden kanske blir en sak för tingsrätterna.

På Fastighetsägarna i Stockholm pågår nu ett intensivt arbete för att ta fram jämförelser som kan användas i prövning i hyresnämnden. Christer Janssons råd är att fastighetsägarna under tiden träffar en överenskommelse om a contohyran så att inte hyresgästerna får allt för stora retroaktiva hyror i framtiden.

___________________________________________________

Läs mer:

”Fastighetsägarna är för flata i förhandlingarna”

Fastighetsägare i Stockholm: ”Helt rätt att stranda”

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]