[ Annons ]

Foto: Vasakronan/TMRW.
Publicerat 22 september, 2017

Otrygghet ska byggas bort

Det går att bygga bort kriminalitet och otrygghet. Det ska Vasakronan bevisa i sin omvandling av Sveriges kanske mest ökända gata.

När den så kallade Norrmalmsregleringen realiserades på 1950- och 1960-talet ritades gatan om för att anpassas för biltrafiken in mot Stockholm. Resultatet blev en 650 meter lång, rak och sluten gata som trots sin centrala placering i staden idag uppfattas som en mörk och otrygg bakgata, förknippad med prostitution och kriminalitet.

[ Annons ]

Nu har Vasakronan tagit sig an utmaningen att omvandla Stockholms mest centrala gata till en öppen och inbjudande plats.

– Vi ser det som ett enormt resursslöseri att det finns gator och kvarter i citykärnan som människor antingen undviker under vissa timmar av dygnet eller helt och hållet, säger Anna Nyberg, affärsområdeschef, Vasakronan.

När Stockholms stad nyligen gjorde en undersökning bland invånarna om vad man tycker om platsen svarade nio av tio att de aldrig har någon som helst anledning att stanna upp på Malmskillnadsgatan. Snarare passeras platsen som ett nödvändigt ont.

Vi inför olika verksamheter som gör att man stannar upp, vill vara här, eller behöver vara här.

+
Bostäder med start en våning upp.
+
Caféer och restauranger på markplan vars uteserveringar ska ges plats att växa ut på gatan.
+
Den undanskymda smittrappan från Mäster Samuelsgatan ner till Sveavägen ersätts med en generös soltrappa.
+
Den slutna fasaden delas upp till flera fasader av sten, trä och glas.
+
Dygnetruntöppen hotellobby i hörnet av Sveavägen och Hamngatan.

I samband med att SEB valde att flytta från innerstaden beslöt Stockholms stad 2014 att en rejäl ombyggnad var nödvändig för att förnya cityområdet i stort, och stadsmiljön kring det gamla bankhuset i synnerhet.

Nu är det Vasakronans utmaning att få människor att röra sig här och att känna sig trygga när de gör det.

– Vi inför olika verksamheter som gör att man stannar upp, vill vara här, eller behöver vara här, berättar Anna Nyberg.

Bolaget har redan från starten samrått med polisen om hur platsen ska kunna ändras för att bli trygg och säker. Rent konkret handlar det om att öka synligheten på platsen, och att förbättra navigationen, alltså förståelsen för hur man som fotgängare ska kunna röra sig upp för Malmskillnadsgatan.

En liten smittrappa från Mäster Samuelsgatan ner till Sveavägen ska byggas bort – den är helt enkelt för undanskymd för att vara en trygg plats. Istället får en soltrappa bre ut sig upp mot en dygnetruntöppen hotellobby i hörnet av Sveavägen och Hamngatan.

Den långa slutna fasaden delas upp till flera fasader av sten, trä och glas för att skapa en känsla av småskalighet. Bottenvåningen får caféer och restauranger vars uteserveringar ska ges plats att växa ut på gatan. En trappa upp börjar bostäderna.

När man går förbi på kvällstid ska man inte omslutas av nersläckta kontor, utan kunna se att det finns människor som är hemma och lagar middag, säger Anna Nyberg och fortsätter;

– Det finns många exempel i staden på hur man byggt bostäder som bara finns uppe på taken, de syns ju aldrig för förbipasserande, så de bidrar inte till att skapa liv nere på gatuplanet där människor rör sig.

Sedan omvandlingen av Malmskillnadsgatan inleddes har Vasakronan gått med som partner till trygghetsinitiativet BoTryggt2030 som leds av stiftelsen tryggare Sverige. Nu planeras kvarteret Kronan i Sundbyberg utifrån BoTryggt2030-modellen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]